qr kod na stranku

Konferencia Spoločenská zodpovednosť firiem ako nástroj zvyšovania adaptability na trhu práce

Dňa 19. 04. 2007 sa konala medzinárodná konferencia s témou Spoločenská zodpovednosť firiem ako nástroj zvyšovania adaptability trhu práce. Konferenciu uskutočnilo občianske združenie Klub strieborných hláv za odbornej garancie poradenskej skupiny AJG – Amrop Jenewein Group.

Na konferencii sa pred­stavili zástupcovia medzinárodného partnerstva Equilibrium zo Španielska, z Talianska, Veľkej Británie a zo Slovenska a ďalej zástupcovia spoločností: U.S. Steel Košice, s.r.o.; Accenture; Matador, a.s; Sibamac, a.s a projekt Telework.

Medzinárodná konferencia pred­ovšetkým súvisela s mainstreamingovými aktivitami Národnej tematickej siete zameranej na podporu adaptability podnikov a zamestnancov voči štrukturálnym zmenám (v rámci Iniciatívy Spoločenstva EQUAL).

Základnou myšlienkou konferencie, bolo poskytnutie priestoru na hľadanie riešení a uplatnenie nových prístupov k riešeniu problémov v boji proti akýmkoľvek formám diskriminácie a nerovnosti na trhu práce.

Úlohou spoločenskej zodpovednosti firiem sa zástupcovia spoločností zaoberali len okrajovo, pred­ovšetkým sa zamerali na prezentáciu svojich projektov a  úspechmi s nimi spojenými.

Zástupcovia partnerstiev a firiem na konferencii prezentovali svoje aktivity v  oblasti zaškoľovania svojich zamestnancov, študentov a absolventov stredných a vysokých škôl, prípadne rekvalifikáciou a zaškoľovaním starších obyvateľov (45+).

Výsledkom konferencie, bolo zhodnotenie potreby vytvárania takých verejno-prospešných aktivít zo strany podnikov, ktoré by prehlbovali, šírili a presadzovali myšlienky a aktivity kladúce dôraz na rozvoj spoločnosti a jej ľudského kapitálu na báze znalostnej ekonomiky. Zhodnotili nutnosť podporovania a prehlbovania celoživotného vzdelávania občanov v každom veku.

ikona CSR

CSR - Spoločenská zodpovednosť podnikov

CSR alebo Corporate social responsibility je termín, ktorý sa používa na označenie sociálnej zodpovednosti podnikov. V skratke hovorí o podnikaní takým spôsobom, ktorý je priateľský k spoločnosti (teda nie len k životnému prostrediu). Definícií a interpretácií pojmu spoločenskej zodpovednosti podnikov je veľa. Vychádzajú z myšlienky – podnikať, tak aby z procesov a výsledkov podnikania mal prospech široký okruh ľudí. Na Slovensku však zatiaľ nie je veľmi známy, preto sa ho snažíme priblížiť.. . .