Inštitút zamestnanosti - https://www.iz.sk - logo

Inštitút zamestnanosti sa zúčastnil seminára "Európsky sociálny model po rozšírení EÚ"

Inštitút zamestnanosti sa dňa 23.11.2007 v Pálffyho paláci v Bratislave zúčastnil verejnej časti seminára na tému Európsky sociálny model po rozšírení EÚ, ktorý zorganizovali Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť a Policy Network.

Viac ako 35 expertov z Európskej komisie, výskumných inštitúcií, univerzít, ministerstiev, parlamentov, poradenských firiem a neziskového sektora z celej EÚ od rána diskutovalo na tému Európskeho sociálneho modelu v novej Európe a hľadalo odpovede na otázky: zosúlaďovania daní, verejných výdavkov a sociálnych štandardov starých a nových členských štátov EÚ; nových sociálno-ekonomických modelov a celoeurópskych stratégií.

Verejnú časť seminára viedol Eugen Jurzyca (INEKO) a o hore uvedených aktuálnych otázkach s publikom diskutovali:

*Kristin Schreiber, vedúca kabinetu komisára Vladimíra Špidlu, EK

*Andrew Miller, poslanec za Labour Party v Dolnej komore britského parlamentu

*Jon Kvist, senior researcher, Danish National Institute of Social Research

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/europsky-socialny-model-po-rozsireni-EU

jún 2018: počet UoZ na úradoch práce: 181447, z toho 74290 dlhodobo, miera 6.6% (2.7% dlhodobá nezamestnosť)

najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 20.9% (12.4%), Revúca 20.2% (10.3%), Rožňava 16.9% (9.3%), Kežmarok 16.5% (8.6%)

najnižšia nezam.: Bratislava V 2.5%, Galanta 2.6%, Hlohovec 2.7%, Trenčín 2.7%, Trnava 2.9%