Inštitút zamestnanosti - https://www.iz.sk - logo

Konferencia Európa 2020 10. marca 2011

Dňa 10.3.2011 sa Inštitút zamestnanosti zúčastnil konferencie Európa 2020, ktorú zorganizovali Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť SGI. Konferencia bola úvodným podujatím zo série aktivít, ktorých cieľom je otvoriť diskusiu o stratégii Európa 2020 a následne konkrétnymi návrhmi prispieť k jej realizácii v podmienkach SR.

Konferenciu otvorila Andrea Elscheková-Matisová - vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, po jej úvodnom príhovore nasledovali príspevky Ivana Mikloša, podpredsedu vlády a ministra financií SR, Maroša Štefanca – podpredsedu EK pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti a Ivana Štefanca – predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. Po úvodnom politickom paneli, nasledovali 3 odborné panely k téme Inteligentná, udržateľná a inkluzívna Európa.

V časti venujúcej sa inteligentnému rastu svoje práce prezentovali Stanislav Sipko – SOVVA, Michal Fedák – SAIA, n.o. a Peter Druga – nezávislý konzultant. Analýzou udržateľnosti rastu sa zaoberali: Tatiana Kluvánková-Oravská – Prognostický ústav SAV a Robert Kičina – Podnikateľská aliancia Slovenska. K téme inkluzívneho sa vyjadril Juraj Vantuch – Pedagogická fakulta UK v Bratislave a Martin Kahanec – Stredoeurópska univerzita v Budapešti.

Z odborných príspevkov ako aj z diskusie vyplynula nutnosť čo najrýchlejšieho zlepšenia situácie v slovenskom vzdelávacom systéme a vede, ktoré predstavujú najkritickejšie miesta pri implementácii stratégie Európa 2020 v slovenských podmienkach.  Riešením nie je len navýšenie prostriedkov smerujúcich do tejto oblasti ale zvýšenie prostriedkov podmienené efektívnejším čerpaním a zvýšením kvality.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/konferencia-europa-2020-dna-2011-03-10

jún 2018: počet UoZ na úradoch práce: 181447, z toho 74290 dlhodobo, miera 6.6% (2.7% dlhodobá nezamestnosť)

najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 20.9% (12.4%), Revúca 20.2% (10.3%), Rožňava 16.9% (9.3%), Kežmarok 16.5% (8.6%)

najnižšia nezam.: Bratislava V 2.5%, Galanta 2.6%, Hlohovec 2.7%, Trenčín 2.7%, Trnava 2.9%