Konferencia Európa 2020 10. marca 2011

Dňa 10.3.2011 sa Inštitút zamestnanosti zúčastnil konferencie Európa 2020, ktorú zorganizovali Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť SGI. Konferencia bola úvodným podujatím zo série aktivít, ktorých cieľom je otvoriť diskusiu o stratégii Európa 2020  a následne konkrétnymi návrhmi prispieť k jej realizácii v podmienkach SR.

Konferenciu otvorila Andrea Elscheková-Matisová - vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, po jej úvodnom príhovore nasledovali príspevky Ivana Mikloša, podpredsedu vlády a ministra financií SR, Maroša Štefanca – podpredsedu EK pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti a Ivana Štefanca – predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. Po úvodnom politickom paneli, nasledovali 3 odborné panely k téme Inteligentná, udržateľná a inkluzívna Európa.

V časti venujúcej sa inteligentnému rastu svoje práce prezentovali Stanislav Sipko – SOVVA, Michal Fedák – SAIA, n.o. a Peter Druga – nezávislý konzultant. Analýzou udržateľnosti rastu sa zaoberali: Tatiana Kluvánková-Oravská – Prognostický ústav SAV a Robert Kičina – Podnikateľská aliancia Slovenska. K téme inkluzívneho sa vyjadril Juraj Vantuch – Pedagogická fakulta UK v Bratislave a Martin Kahanec – Stredoeurópska univerzita v Budapešti.

Z odborných príspevkov ako aj z diskusie vyplynula nutnosť čo najrýchlejšieho zlepšenia situácie v slovenskom vzdelávacom systéme a vede, ktoré predstavujú najkritickejšie miesta pri implementácii stratégie Európa 2020 v slovenských podmienkach.  Riešením nie je len navýšenie prostriedkov smerujúcich do tejto oblasti ale zvýšenie prostriedkov podmienené efektívnejším čerpaním a zvýšením kvality.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/konferencia-europa-2020-dna-2011-03-10

December 2018: počet UoZ na úradoch práce: 169802, z toho 66448 dlhodobo, miera 6.2% (2.4% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.5% (11.7%), Revúca 17.8% (9.5%), Kežmarok 16.9% (8.2%), Rožňava 15.9% (8.7%), Vranov nad Topľou 15.2% (7.4%)

Najnižšia nezam.: Galanta 2.3%, Bratislava V 2.3%, Trenčín 2.3%, Hlohovec 2.4%, Trnava 2.5%