Sformovanie novej vlády

Inštitút zamestnanosti prijíma výsledky koaličných dohôd a vzhľadom na výsledky

konferencie o aktívnych politikách trhu práce (APTP) organizovanej Inštitútom zamestnanosti

v predvolebnom období, je optimistický z pohľadu APTP. Vedie nás k tomu skutočnosť, že nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny, pani Viera Tomanová je nominantkou strany Smer–SD, ktorá vo svojom volebnom programe pristúpila zodpovedne k téme zamestnanosti a riešenia problémov s ňou spojených. Program Smeru-SD v oblasti APTP bol hodnotený Inštitútom zamestnanosti ako jeden z najlepších, hoci nie je dokonalý. Vzhľadom na to očakávame, že APTP budú v tomto volebnom období pre vládu významné a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, pod ktoré táto činnosť spadá, bude v tejto problematike aktívne.

Inštitút zamestnanosti by rád pokračoval v začatej odbornej diskusii k tejto téme, a preto pripravuje ďalšiu konferenciu, ktorá by za pomoci odbornej verejnosti mala prispieť k čo možno najlepšej aplikácii APTP s ambíciou aspoň čiastočne ovplyvniť aj zostavované programové vyhlásenie vlády.

Gratulujeme pani Viere Tomanovej k vymenovaniu do funkcie a tešíme sa na spoluprácu s ňou.

Želáme jej, aj celej vláde, úspech v zostavovaní dobrého programového vyhlásenia a neskôr jeho úspešného plnenia.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/sformovanie-novej-vlady

Máj 2019: počet UoZ na úradoch práce: 164957, z toho 61307 dlhodobo, miera 6.0% (2.2% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.4% (11.3%), Revúca 18.5% (9.6%), Kežmarok 17.5% (7.7%), Rožňava 15.4% (8.4%), Vranov nad Topľou 15.1% (7.1%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.0%, Trenčín 2.2%, Trnava 2.6%, Hlohovec 2.6%, Myjava 2.6%