Sformovanie novej vlády

Inštitút zamestnanosti prijíma výsledky koaličných dohôd a vzhľadom na výsledky

konferencie o aktívnych politikách trhu práce (APTP) organizovanej Inštitútom zamestnanosti

v predvolebnom období, je optimistický z pohľadu APTP. Vedie nás k tomu skutočnosť, že nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny, pani Viera Tomanová je nominantkou strany Smer–SD, ktorá vo svojom volebnom programe pristúpila zodpovedne k téme zamestnanosti a riešenia problémov s ňou spojených. Program Smeru-SD v oblasti APTP bol hodnotený Inštitútom zamestnanosti ako jeden z najlepších, hoci nie je dokonalý. Vzhľadom na to očakávame, že APTP budú v tomto volebnom období pre vládu významné a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, pod ktoré táto činnosť spadá, bude v tejto problematike aktívne.

Inštitút zamestnanosti by rád pokračoval v začatej odbornej diskusii k tejto téme, a preto pripravuje ďalšiu konferenciu, ktorá by za pomoci odbornej verejnosti mala prispieť k čo možno najlepšej aplikácii APTP s ambíciou aspoň čiastočne ovplyvniť aj zostavované programové vyhlásenie vlády.

Gratulujeme pani Viere Tomanovej k vymenovaniu do funkcie a tešíme sa na spoluprácu s ňou.

Želáme jej, aj celej vláde, úspech v zostavovaní dobrého programového vyhlásenia a neskôr jeho úspešného plnenia.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/sformovanie-novej-vlady

December 2018: počet UoZ na úradoch práce: 169802, z toho 66448 dlhodobo, miera 6.2% (2.4% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.5% (11.7%), Revúca 17.8% (9.5%), Kežmarok 16.9% (8.2%), Rožňava 15.9% (8.7%), Vranov nad Topľou 15.2% (7.4%)

Najnižšia nezam.: Galanta 2.3%, Bratislava V 2.3%, Trenčín 2.3%, Hlohovec 2.4%, Trnava 2.5%