Sformovanie novej vlády

Inštitút zamestnanosti prijíma výsledky koaličných dohôd a vzhľadom na výsledky

konferencie o aktívnych politikách trhu práce (APTP) organizovanej Inštitútom zamestnanosti

v predvolebnom období, je optimistický z pohľadu APTP. Vedie nás k tomu skutočnosť, že nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny, pani Viera Tomanová je nominantkou strany Smer–SD, ktorá vo svojom volebnom programe pristúpila zodpovedne k téme zamestnanosti a riešenia problémov s ňou spojených. Program Smeru-SD v oblasti APTP bol hodnotený Inštitútom zamestnanosti ako jeden z najlepších, hoci nie je dokonalý. Vzhľadom na to očakávame, že APTP budú v tomto volebnom období pre vládu významné a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, pod ktoré táto činnosť spadá, bude v tejto problematike aktívne.

Inštitút zamestnanosti by rád pokračoval v začatej odbornej diskusii k tejto téme, a preto pripravuje ďalšiu konferenciu, ktorá by za pomoci odbornej verejnosti mala prispieť k čo možno najlepšej aplikácii APTP s ambíciou aspoň čiastočne ovplyvniť aj zostavované programové vyhlásenie vlády.

Gratulujeme pani Viere Tomanovej k vymenovaniu do funkcie a tešíme sa na spoluprácu s ňou.

Želáme jej, aj celej vláde, úspech v zostavovaní dobrého programového vyhlásenia a neskôr jeho úspešného plnenia.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/sformovanie-novej-vlady krátka url: http://iz.sk/Sz

November 2020: počet UoZ na úradoch práce: 222976, z toho 76472 dlhodobo, miera 8.1% (2.8% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 21.2% (12.2%), Revúca 21.2% (11.3%), Kežmarok 19.0% (9.5%), Rožňava 17.6% (9.1%), Sabinov 16.8% (8.3%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 3.8%, Hlohovec 4.1%, Bratislava I 4.1%, Ilava 4.5%, Trenčín 4.5%