Slovensko má štvrtú najnižšiu nominálnu minimálnu mzdu v EÚ

Podľa výšky minimálnej mzdy môžeme krajiny EÚ rozdeliť do troch skupín. Slovensko sa nachádza hneď v prvej skupine s intervalom od 100 do 350 eur a celkovo je tak na Slovensku piata najnižšia minimálna mzda v Európe. Podľa parity kúpnej sily je však Slovensko dokonca na štvrtom mieste od konca a vyššiu minimálnu mzdu má aj Turecko, ktoré nie je členskou krajinou EÚ.

Podľa údajov, ktoré dnes publikoval Eurostat, v žiadnej krajine nedosahuje minimálna mzda viac ako 52% priemernej mzdy. Najnižšie percento podielu minimálnej mzdy na priemernej mzde malo Rumunsko, kde minimálna mzda tvorí 29% priemernej mzdy. Na Slovensku sa výška minimálnej mzdy pohybuje okolo 47% priemernej mzdy, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Európe.

V júni 2008 v 20 z 27 členských štátov Euróspkej únie bola výška minimálnej mzdy upravená národnou legislatívou. (Belgicko, Bulgarsko, Španielsko, Grécko, Francúzsko, Maďarsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Česká republika a Veľká Británia).

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/mzda-minimalna-slovensko-eu-2008

Máj 2019: počet UoZ na úradoch práce: 164957, z toho 61307 dlhodobo, miera 6.0% (2.2% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.4% (11.3%), Revúca 18.5% (9.6%), Kežmarok 17.5% (7.7%), Rožňava 15.4% (8.4%), Vranov nad Topľou 15.1% (7.1%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.0%, Trenčín 2.2%, Trnava 2.6%, Hlohovec 2.6%, Myjava 2.6%