Inštitút zamestnanosti - https://www.iz.sk - logo

Slovensko má štvrtú najnižšiu nominálnu minimálnu mzdu v EÚ

Podľa výšky minimálnej mzdy môžeme krajiny EÚ rozdeliť do troch skupín. Slovensko sa nachádza hneď v prvej skupine s intervalom od 100 do 350 eur a celkovo je tak na Slovensku piata najnižšia minimálna mzda v Európe. Podľa parity kúpnej sily je však Slovensko dokonca na štvrtom mieste od konca a vyššiu minimálnu mzdu má aj Turecko, ktoré nie je členskou krajinou EÚ.

Podľa údajov, ktoré dnes publikoval Eurostat, v žiadnej krajine nedosahuje minimálna mzda viac ako 52% priemernej mzdy. Najnižšie percento podielu minimálnej mzdy na priemernej mzde malo Rumunsko, kde minimálna mzda tvorí 29% priemernej mzdy. Na Slovensku sa výška minimálnej mzdy pohybuje okolo 47% priemernej mzdy, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Európe.

V júni 2008 v 20 z 27 členských štátov Euróspkej únie bola výška minimálnej mzdy upravená národnou legislatívou. (Belgicko, Bulgarsko, Španielsko, Grécko, Francúzsko, Maďarsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Česká republika a Veľká Británia).

ikona MInimálna mzda

Minimálna mzda

Aká je výška minimálnej mzdy a aká bola v minulosti? História minimálnej mzdy od roku 1991.. . .

podobné správy: minimalna mzda dlhe (pdf) .odt doc , MInimálna mzda , Odmeňovanie , Minimálna mzda na Slovensku a v EÚ , Pomer minimálnej mzdy a priemernej mzdy v EU 2007

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/mzda-minimalna-slovensko-eu-2008

jún 2018: počet UoZ na úradoch práce: 181447, z toho 74290 dlhodobo, miera 6.6% (2.7% dlhodobá nezamestnosť)

najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 20.9% (12.4%), Revúca 20.2% (10.3%), Rožňava 16.9% (9.3%), Kežmarok 16.5% (8.6%)