Slovensko má štvrtú najnižšiu nominálnu minimálnu mzdu v EÚ

Podľa výšky minimálnej mzdy môžeme krajiny EÚ rozdeliť do troch skupín. Slovensko sa nachádza hneď v prvej skupine s intervalom od 100 do 350 eur a celkovo je tak na Slovensku piata najnižšia minimálna mzda v Európe. Podľa parity kúpnej sily je však Slovensko dokonca na štvrtom mieste od konca a vyššiu minimálnu mzdu má aj Turecko, ktoré nie je členskou krajinou EÚ.

Podľa údajov, ktoré dnes publikoval Eurostat, v žiadnej krajine nedosahuje minimálna mzda viac ako 52% priemernej mzdy. Najnižšie percento podielu minimálnej mzdy na priemernej mzde malo Rumunsko, kde minimálna mzda tvorí 29% priemernej mzdy. Na Slovensku sa výška minimálnej mzdy pohybuje okolo 47% priemernej mzdy, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Európe.

V júni 2008 v 20 z 27 členských štátov Euróspkej únie bola výška minimálnej mzdy upravená národnou legislatívou. (Belgicko, Bulgarsko, Španielsko, Grécko, Francúzsko, Maďarsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Česká republika a Veľká Británia).

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/mzda-minimalna-slovensko-eu-2008

September 2018: počet UoZ na úradoch práce: 179123, z toho 70589 dlhodobo, miera 6.5% (2.6% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 20.3% (12.1%), Revúca 19.5% (10.1%), Kežmarok 16.8% (8.3%), Rožňava 16.3% (9.0%), Vranov nad Topľou 15.5% (7.4%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.5%, Trenčín 2.6%, Galanta 2.7%, Hlohovec 2.7%, Trnava 2.8%