Konferencia: zamestnávanie rómov, prekážky a nové prístupy

Nadácia Fridricha Eberta (FES), Košický samosprávny kraj, Rozvojový program Organizácie Spojených národov (UNDP), projekt IS EQUAL Feder dživipen a Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity organizovali 25.10.2006 v Košiciach konferenciu s názvom Zamestnávanie Rómov: Prekážky a nové prístupy.

Vhľadom na príbuznosť problematiky sa IZ konferencie zúčastnil. Hlavnou témou bol problém zamestnávania osôb rómskeho etnika, najmä dlhodobo nezamestnaných a nízkokvalifikovaných. Odznela séria praktických príkladov zamestnávania marginalizovaných skupín, ako i teoretické analýzy životných podmienok rómskeho etnika.

Diskusnými témami boli okrem iného aj sociálne podniky a sociálne podnikanie, mikropôžičky a úloha podnikateľského sektora.

Škoda, že na konferencii sa nezúčastnili žiadni predstavitelia miestnej samosprávy, ktorí môžu byť hlavným motorom zamestnávania a aktivizácie marginalizovaných skupín.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/konferencia-zamestnavanie-romov

Máj 2019: počet UoZ na úradoch práce: 164957, z toho 61307 dlhodobo, miera 6.0% (2.2% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.4% (11.3%), Revúca 18.5% (9.6%), Kežmarok 17.5% (7.7%), Rožňava 15.4% (8.4%), Vranov nad Topľou 15.1% (7.1%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.0%, Trenčín 2.2%, Trnava 2.6%, Hlohovec 2.6%, Myjava 2.6%