Konferencia: zamestnávanie rómov, prekážky a nové prístupy

Nadácia Fridricha Eberta (FES), Košický samosprávny kraj, Rozvojový program Organizácie Spojených národov (UNDP), projekt IS EQUAL Feder dživipen a Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity organizovali 25.10.2006 v Košiciach konferenciu s názvom Zamestnávanie Rómov: Prekážky a nové prístupy.

Vhľadom na príbuznosť problematiky sa IZ konferencie zúčastnil. Hlavnou témou bol problém zamestnávania osôb rómskeho etnika, najmä dlhodobo nezamestnaných a nízkokvalifikovaných. Odznela séria praktických príkladov zamestnávania marginalizovaných skupín, ako i teoretické analýzy životných podmienok rómskeho etnika.

Diskusnými témami boli okrem iného aj sociálne podniky a sociálne podnikanie, mikropôžičky a úloha podnikateľského sektora.

Škoda, že na konferencii sa nezúčastnili žiadni predstavitelia miestnej samosprávy, ktorí môžu byť hlavným motorom zamestnávania a aktivizácie marginalizovaných skupín.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/konferencia-zamestnavanie-romov

Október 2018: počet UoZ na úradoch práce: 174171, z toho 68700 dlhodobo, miera 6.4% (2.5% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 20.2% (11.9%), Revúca 19.2% (9.9%), Kežmarok 17.0% (8.3%), Rožňava 15.8% (8.8%)

Najnižšia nezam.: Trenčín 2.4%, Bratislava V 2.4%, Galanta 2.5%, Hlohovec 2.7%, Skalica 2.8%