Konferencia: zamestnávanie rómov, prekážky a nové prístupy

Nadácia Fridricha Eberta (FES), Košický samosprávny kraj, Rozvojový program Organizácie Spojených národov (UNDP), projekt IS EQUAL Feder dživipen a Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity organizovali 25.10.2006 v Košiciach konferenciu s názvom Zamestnávanie Rómov: Prekážky a nové prístupy.

Vhľadom na príbuznosť problematiky sa IZ konferencie zúčastnil. Hlavnou témou bol problém zamestnávania osôb rómskeho etnika, najmä dlhodobo nezamestnaných a nízkokvalifikovaných. Odznela séria praktických príkladov zamestnávania marginalizovaných skupín, ako i teoretické analýzy životných podmienok rómskeho etnika.

Diskusnými témami boli okrem iného aj sociálne podniky a sociálne podnikanie, mikropôžičky a úloha podnikateľského sektora.

Škoda, že na konferencii sa nezúčastnili žiadni predstavitelia miestnej samosprávy, ktorí môžu byť hlavným motorom zamestnávania a aktivizácie marginalizovaných skupín.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/konferencia-zamestnavanie-romov

Apríl 2019: počet UoZ na úradoch práce: 166256, z toho 62458 dlhodobo, miera 6.0% (2.3% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.5% (11.4%), Revúca 19.1% (9.5%), Kežmarok 17.4% (7.9%), Rožňava 16.1% (8.3%), Vranov nad Topľou 15.5% (7.3%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.1%, Trenčín 2.2%, Hlohovec 2.5%, Trnava 2.6%, Galanta 2.6%