Konferencia: zamestnávanie rómov, prekážky a nové prístupy

Nadácia Fridricha Eberta (FES), Košický samosprávny kraj, Rozvojový program Organizácie Spojených národov (UNDP), projekt IS EQUAL Feder dživipen a Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity organizovali 25.10.2006 v Košiciach konferenciu s názvom Zamestnávanie Rómov: Prekážky a nové prístupy.

Vhľadom na príbuznosť problematiky sa IZ konferencie zúčastnil. Hlavnou témou bol problém zamestnávania osôb rómskeho etnika, najmä dlhodobo nezamestnaných a nízkokvalifikovaných. Odznela séria praktických príkladov zamestnávania marginalizovaných skupín, ako i teoretické analýzy životných podmienok rómskeho etnika.

Diskusnými témami boli okrem iného aj sociálne podniky a sociálne podnikanie, mikropôžičky a úloha podnikateľského sektora.

Škoda, že na konferencii sa nezúčastnili žiadni predstavitelia miestnej samosprávy, ktorí môžu byť hlavným motorom zamestnávania a aktivizácie marginalizovaných skupín.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/konferencia-zamestnavanie-romov

Január 2019: počet UoZ na úradoch práce: 176176, z toho 66335 dlhodobo, miera 6.4% (2.4% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.8% (11.9%), Revúca 18.5% (9.6%), Kežmarok 17.6% (8.2%), Rožňava 16.8% (8.7%), Vranov nad Topľou 15.9% (7.4%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.3%, Trenčín 2.5%, Galanta 2.5%, Hlohovec 2.7%, Trnava 2.8%