Inštitút zamestnanosti - www.iz.sk - logo

MZV a MPSVaR sú za otvorenie nášho trhu práce pre Bulharsko a Rumunsko

K pozitívnemu stanovisku otvorenia nášho trhu práce pre Bulharsko a Rumunsko, ako novovstupujúce krajiny do Európskej únie, dospelo aj Ministerstvo zahraničných vecí a Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny. Ako uviedla agentúra SITA, za otvorenie Slovenského trhu práce pre tieto krajiny je aj minister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý otvorene rokoval o uvedenej problematike s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Podľa ministrovho názoru, by Slovensko malo svoj pracovný trh pre Bulharsko a Rumunsko po vstupe do únie otvoriť, avšak konečné rozhodnutie bude závisieť aj od názoru ostatných členských štátov Európskej únie.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič uviedol, že neotvorenie pracovného trhu pre Bulharov a Rumunov, by bolo prejavom politickej diskriminácie, ktorá je neprípustná.

Podľa výsledkov analýz Inštitútu zamestnanosti a následne aj ministerstiev zahraničných vecí a práce, sociálnych vecí a rodiny nie je reálny dôvod predpokladať, že otvorenie slovenského pracovného trhu, by mohlo spôsobiť závažné problémy na trhu práce v Slovenskej republike.

Konečné rozhodnutie o otvorení slovenského trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska, bude mať až slovenská vláda.

podobné správy: Problematika otvárania trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska , Zmeny v Európskej únii po vstupe Bulharska a Rumunska , Otváranie pracovných trhov , Stanovisko k postoju MZV k otvoreniu trhu práce , Výsledky odborného seminára o otvorení trhu práce

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/mzv-je-za-otvorenie-nasho-trhu-prace
titulka Politika zamestnanosti – budúcnosť pre Slovensko