Nízky rozpočet na aktívnu politiku trhu práce 2008

V kontexte schváleného štátneho rozpočtu na rok 2008, ktorého základom sú  východiská rozpočtu verejnej správy je aj oblasť aktívnej politiky trhu práce.

Celková výška rozpočtu na jednotlivé paragrafy aktívnej politiky trhu práce pre rok 2008 predstavuje sumu 2,505 mld. Sk, pričom v roku 2006 to bolo 2,578 mld. Sk. Je to teda menej, možno v súvislosti s  poklesom nezamestnanosti v poslednom období, ale napriek problému najmä dlhodobej nezamestnanosti, ktorá na Slovensku pretrváva a je u nás spomedzi všetkých členských krajín EÚ stále najvyššia.

Schválený rozpočet je na riešenie dlhodobej nezamestnanosti skutočne nedostačujúci a v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ veľmi nízky. Zostáva nám teda iba veriť, že sa regionálnym úradom práce v úzkej spolupráci s miestnou samosprávou, obcami a  neziskovými organizáciami podarí, aj napriek takémuto nízkemu rozpočtu na aktívnu politiku trhu práce, problematiku nezamestnanosti v budúcom roku zvládnuť.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/nizky-rozpocet-na-aptp-2008

Október 2018: počet UoZ na úradoch práce: 174171, z toho 68700 dlhodobo, miera 6.4% (2.5% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 20.2% (11.9%), Revúca 19.2% (9.9%), Kežmarok 17.0% (8.3%), Rožňava 15.8% (8.8%)

Najnižšia nezam.: Trenčín 2.4%, Bratislava V 2.4%, Galanta 2.5%, Hlohovec 2.7%, Skalica 2.8%