Tlačová konferencia k problematike inkasa

Pozývame vás na tlačovú konferenciu týkajúcu sa problematiky inkasa, ktorá sa uskutoční dňa 20. októbra 2014 (v pondelok) o 14:00 hod v priestoroch Inštitútu zamestnanosti.

Inkaso je platobná služba, ktorej cieľom je zjednodušiť platobný styk užívateľom služieb na jednej strane a poskytovateľom týchto služieb na strane druhej. Vďaka inkasu nemusia užívatelia sledovať jednotlivé faktúry a manuálne ich platiť a poskytovatelia vykazujú nižšiu chybovosť pri platení pohľadávok. Funkčné inkaso predstavuje pre užívateľa komfort a delegovanie časti vlastnej zodpovednosti z prípadných chýb vo vyrovnávaní pohľadávok na zadávateľa platby resp. finančnú inštitúciu.

Bohužiaľ, inkasá často nenapĺňajú svoj potenciál:

• niektoré kľúčové inštitúcie možnosť využívať inkaso ešte stále neponúkajú (Sociálna poisťovňa pre odvody živnostníkov, správcovia budov, ...);
  • niektoré inštitúcie možnosť využívať inkaso ponúkajú, ale nie na všetky platby (Slovakia energy);
  • niektoré inštitúcie nevenujú neuhradeným pohľadávkam z dôvodu chyby v inkase primeranú pozornosť a napriek tomu, že nejde o chybu spočívajúcu v osobe užívateľa služby, účtujú si poplatky;
  • niektoré inštitúcie poskytujú služby, ktorých cena sa môže v priebehu času meniť – súčasné nastavenie trvalých príkazov však umožňuje uhrádzať iba pevne stanovené sumy – v týchto prípadoch by malo byť využité inkaso.

Na tlačovej konferencii predstavíme návrh zásad používania inkasa. Aktivita je súčasťou vydania publikácie .

Tlačovú konferenciu realizujeme v rámci projektu Verejné politiky zamestnanosti. Projekt je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

QR kód na webstránku http://www.iz.sk/sk/stanoviska/tk-inkaso

Máj 2019: počet UoZ na úradoch práce: 164957, z toho 61307 dlhodobo, miera 6.0% (2.2% dlhodobá nezamestnosť)

Najvyššia nezamestnanosť: Rimavská Sobota 19.4% (11.3%), Revúca 18.5% (9.6%), Kežmarok 17.5% (7.7%), Rožňava 15.4% (8.4%), Vranov nad Topľou 15.1% (7.1%)

Najnižšia nezam.: Bratislava V 2.0%, Trenčín 2.2%, Trnava 2.6%, Hlohovec 2.6%, Myjava 2.6%